Egy külföldről behozott használtautókkal kereskedő cég értékesítéseiről számlát állított ki, a bevallásokat benyújtotta, és a számlák szerinti adókötelezettségét is megfizette, mégsem kerülte el a revizorok figyelmét. A minimális összegű bevallás, az alacsony nyereség és az ellenőrzésre bemutatott, külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések gyanúsak lettek az ellenőröknek.

A magyarországi forgalomba helyezés miatt elérhetők voltak a gépjárművek külföldi forgalmi engedélyei is. Mivel fennállt a gyanú, hogy az adásvételi szerződések hamisak, ezért a NAV az illetékes EU-tagállamokban működő adóhatóságok segítségét kérte. A nemzetközi együttműködés beigazolta a gyanút, hogy a kft. a külföldi forgalmi engedélyekben szereplő magánszemélyek adatait felhasználva adásvételi szerződéseket hamisított. Ezzel azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedő cégektől, hanem közvetlenül a magánszemély tulajdonosoktól vásárolta, így akarta ugyanis csökkenteni adófizetési kötelezettségét.

A NAV az ellenőrzésben megállapította az elmaradt, befizetendő adót, és a megtérülés biztosítására gépjárműveket is lefoglalt a cégtől.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal