A családi ház melléképületébe falazva egy 300 literes lepárló berendezésre és műanyag kannákban mintegy 500 liter szeszre bukkantak a pénzügyőrök. A pincében, hatalmas üstökben, 4 500 liter forrásban lévő cukorcefre bugyogott éppen. A járőrök a tanyasi szeszfőzdévé átalakított melléképület pálinkafőző üstjében, valamint az udvaron parkoló teherautóban, tartályokban és kannákban összesen 3 500 liter különféle szeszesitalt, továbbá alkohol ízesítésére szolgáló aromákat találtak.

A NAV munkatársai a mintavételhez a katasztrófavédelem szakembereit hívták segítségül, ugyanis a fortyogó cefréből távozó gázok miatt csak speciális védőruhában lehetett közel menni a méretes edényhez.

A hatóság számára – egy korábbi hasonló jogsértés miatt – már ismert személy a termékek eredetét és jogszerű birtoklását nem tudta igazolni. Emellett a desztilláló berendezések birtoklását és a gyümölcspárlat előállítását az ellenőrzés időpontjáig sem az illetékes önkormányzat jegyzőjének, sem a NAV-nak nem jelentette be.

A pénzügyőrök a mintegy 16 millió forint értékű alkoholterméket, a cukorcefrét és a desztilláló berendezéseket lefoglalták, és mindkét esetben eljárást indítottak jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás bűncselekmény gyanúja miatt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal