Az egyenruhások, egy magyar rendszámú teherautót kísértek ki rutinellenőrzésre az M6-os autópálya Fácánkerti pihenőjébe. A furgon szemmel láthatóan túlsúllyal közlekedett, így a pénzügyőrök mérlegre irányították a járművet. Mázsáláskor beigazolódott a gyanú; kiderült, hogy az autó tömege a megengedett 3,5 tonna helyett, több mint 5 tonnát nyomott, miközben a sofőr fuvarozói engedélyt sem tudott bemutatni.

A járművezető nem fogadta el a mérlegelés eredményét, arra hivatkozott, hogy a szállítmány maximum 4,2 tonna lehetett.

A jogszabályok szigorítása értelmében idén szeptember 1-től, akár több mint félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak a hatóságok a túlsúlyos és túlméretes járművekre. A túlpakolt gépkocsi, egy hirtelen fellépő fizikai hatás, vagy akár fékezés során kiszámíthatatlanul reagálhat, ezért nemcsak a sofőrt, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is veszélyeztetheti.

Felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben foglalt (egyes) szabályok betartását a NAV is jogosult ellenőrizni, melynek értelmében a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján pénzbírságot szabhat ki. A NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei az idei évben több mint négyezer ügyben indítottak közigazgatási eljárást és közel 840 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki.