Egy könyvelő igazán sajátosan végezte szakmai tevékenységét, miután egy középkorú férfi megkérte, hogy könyveljen cégeinek. A budapesti férfi két cég ügyvezetését látta el, amelyekkel gazdasági tevékenységet végzett. Tevékenységeiről számlákat állított ki közel húsz partnere részére, akik felé a szerződésben vállaltakat elvégezte. A befolyt bevételeket az ügyvezető készpénzben vette le a cégek számláiról.

Az ügyvezető megkérte a könyvelőjét, hogy fennálló nehéz anyagi helyzete miatt úgynevezett „nullás” általános forgalmi adó (ÁFA) bevallásokat nyújtson be az illetékes adóhatóság felé, azaz semmilyen összegű ÁFÁ-t ne valljon be a cégeit illetően. Ennek megfelelően a cégek részéről ÁFA befizetése sem történt meg az adóhatóság irányába, hiába voltak jelentős beszerzések és értékesítések is a cégek tevékenységei során.

Az ügyvezető egyik cége 3,5 évig, míg a másik cége majdnem 2,5 évig működött ilyen szisztéma szerint. Ezzel a központi költségvetésben közel 550 millió forint összegű vagyoni hátrány keletkezett.

Az ügyvezetőn kívül a könyvelő is tudta, hogy a cégeknek voltak bevételei, illetve beszerzései is, hiszen a számlákat folyamatosan könyvelte. Bár a könyvelő jelezte az ügyvezetőnek, hogy a bevallások ilyen formában történő benyújtása nem megfelelő, mégis folyamatosan nullás adattartalmú bevallásokat nyújtott be az adóhatósághoz.

Fentiek miatt a könyvelőnek és az ügyvezetőnek is felelnie kell különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a gazdasági tevékenységéből kifolyólag cége ÁFA-fizetésére kötelezett, gondoskodjon a megfelelő adattartalmú ÁFA-bevallások elkészítéséről és az ÁFA-befizetéséről!