A NAV pénzügyőrei egy pótkocsis teherautót ellenőriztek Somogy megyében, azonban a sofőr gyanús viselkedése miatt alaposan utánanéztek a járműnek. Az informatikai adatbázisokból feltérképezték a jármű útvonalait és az EKÁER-rendszerben regisztrált szállítmányait.

A pénzügyőrök megérzései nem csaltak, mert kiderült, hogy a teherautóban nem volt elektronikus nyomon követésre és útdíjfizetésre alkalmas OBU fedélzeti egység. Ezt kihasználva a vállalkozó az útdíjat csak akkor fizette meg, amikor egy bizonyos megrendelője tett EKÁER-bejelentést. A többi fuvarnál sem fizette szabályosan az útdíjat.

Fény derült arra is, hogy a sofőr a hűtőrács 90 fokos elforgatásával eltakarja rendszámot akkor, amikor nem fizet útdíjat. A rendszert kijátszva a vállalkozó a pótkocsi rendszámát megváltoztatta.

A pénzügyőrök utólagosan kiszámolták, hogy a teherautó sofőrje több mint 2,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek a rendszámos „trükkökkel”.

Költségvetési csalás és egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt a pénzügyőrök feljelentést tettek a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán és az illetékes Rendőrkapitányságon is.