A tisztességes piaci verseny egyik meghatározó feltétele, hogy ne lehessen egy megszűnt cég felhalmozott tartozásaitól következmények nélkül megszabadulni, csalárd szándékkal „kiüríteni” a vállalkozást, és hátrahagyott tartozásokkal megrövidíteni a többi gazdasági szereplőt.

Ezért a NAV a felszámolás alá került cégek tartozásainak behajtására az egykori vezető tisztségviselők ellen akár bírósági pert is indít. Gyakori például, hogy a vagyonkimentést látszólagos kölcsönügyletekkel fedezik.

Az ilyen perekben kiforrott és egységes a bírósági gyakorlat. A NAV kezdeményezésére jelenleg is több száz per van folyamatban.

A NAV pernyertessége az újabban érintett cégvezetőket nem ritkán arra ösztönzi, hogy mielőtt a bíróság elmarasztalja őket, önként megfizessék tartozásaikat. Legutóbb például egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei cég volt ügyvezetője a magánvagyonából fizette meg huszonötmillió forintos cégtartozását, hogy megszabaduljon a pertől.

Az adóhivatal gyakorlata nemcsak az egyedi ügyekben behajtott adóbevételek szempontjából jelentős, hanem a gazdasági folyamatok tisztaságát, biztonságát is eredményezi. Ugyanis ma már azok a cégek, magánszemélyek is számíthatnak kintlévőségeik megtérülésére, akiket mások csalárd magatartása, fizetésképtelensége sodorna kockázatos anyagi helyzetbe.

A NAV továbbra is állhatatos a kötelezettségeik alól kibúvót kereső cégvezetők felelősségének bizonyításában, hogy a felszámolás ne lehessen menekülő útvonal számukra.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal