A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az általa ismert adatok alapján mindenkinek készít adóbevallási tervezetet. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, nincs teendője, akinek viszont van olyan bevétele, amiről a NAV-nak nincs tudomása, ki kell egészítenie a tervezetét.

A tervezetet ügyfélkapus hozzáféréssel legegyszerűbben az eSZJA-rendszerben érhető el március 1. után. Akinek nincs Ügyfélkapuja, március 16-ig kérheti a papíralapú tervezet postázását. A kérelem többféle módon juttatható el a NAV-hoz:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon, az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn – például: SZJA 8901234567 19600319;
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon;
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon történő átvételéhez” elnevezésű, BEVTERVK jelű formanyomtatványon;
  • kötetlen formájú levélben (az adóazonosító jel és a születési dátum feltüntetésével);
  • a NAV Infóvonalon a 1819-es számon,
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen.

Akik papíron adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni.

 

Kinek kell önállóan bevallást benyújtania?

Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, amihez felhasználhatják az adóbevallási tervezetet. Ők az esetek többségében olyan bevételt szereznek, amik nem kifizetőtől származnak, illetve saját maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.

 

Kinek kell kiegészítenie a tervezetet?

Azok a magánszemélyek, akik olyan jövedelmet is szereztek, amiről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás – például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem – ki kell egészíteniük a tervezetet.

A kedvezmények (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény) érvényesítéséhez fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket feltüntessék a tervezetben. A családi kedvezmény érvényesítéséhez a gyermekek adatainak a kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése, a jogosultsági hónapok megadása ugyancsak elengedhetetlen. 

A visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet.

Ha valaki előző évben több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Az szja 1+1 százalékáról legegyszerűbb az eSZJA-oldalon nyilatkozni, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak a nyilatkozataikat május 10-éig kell átadniuk a munkáltatók részére.

Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez, módosításához segítséget adnak a NAV eSZJA-oldalán a „Fontos Információk” között elérhető videók.

 

Ha egyetért a tervezet adataival

Ha egyetért az adóbevallási tervezetben foglaltakkal, és nem kell önállóan bevallást benyújtania, akkor további teendője nincs, a NAV által elkészített adóbevallási tervezete a benyújtási határidő után (általában május 20.) érvényes bevallássá válik.

 

Ha nem ért egyet a tervezet adataival

  • az eSZJA-felületen javíthatja, kiegészítheti és beküldheti a bevallást, vagy
  • ha nincs ügyfélkapuja, akkor önállóan, az adott évi ’SZJA-nyomtatványon kell a bevallást benyújtania.

Ha a tervezet adatait a benyújtási határidőig nem javítja, nem egészíti ki, illetve nem küld be önállóan bevallást, akkor a tervezet válik érvényes bevallássá.

 

Fizetési kedvezmény

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól.

A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak úgy kerülhető el, ha tartozását megfizeti vagy tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja.