Újabb hóvirág szállítmányt fogtak a pénzügyőrök

Egy időre a cigarettát hóvirágra cserélték a határon. 182 szál vágott hóvirágot találtak a pénzügyőrök a vámvizsgálat során egy ukrán férfi autójában a záhonyi határon.

-

„Egymást érik” a hóvirág szállítmányok a határon. Egy nap alatt közel három millió forint eszmei értékű védett növényt találtak a záhonyi határátkelőn a pénzügyőrök. Egy hajnali ellenőrzést követően a tegnap esti órákban cigaretta helyett újabb 182 szál hóvirágot fedeztek fel a NAV munkatársai. Az ellenőrzött lengyel mikrobusszal utazó három ukrán férfi egy kartondobozba csomagolt vödörben szállította a védett növényeket. A sofőr elmondása szerint Olaszországba vitték a növényeket nőnapra.

-

Magyarországon a hóvirág nem csupán őshonos, de védett növény is, így annak leszedése, gyűjtése vagy szállítása minden formában tilos. A természetvédelmi oltalom a virág minden részére kiterjed és a kertben nőtt növényekre is vonatkozik. A tavasz első hírnökének eszmei értéke szálanként tízezer forint.

A pénzügyőrök természetkárosítás bűntett gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az esetről a Hortobágyi Nemzeti Parkot is értesítették. A vödörnyi hóvirág eszmei értéke megközelíti a kétmillió forintot.

NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó-és Vámigazgatósága