Meghiúsította a NAV a vagyonkimentést

 

14 ezer doboz cigarettával bukott le egy szabolcsi cigarettacsempész, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 16 millió forint megfizetésére kötelezett. Az adós előbb vagyonkimentéssel próbálkozott, végül egy összegben fizette be a jövedéki bírságot.

A NAV még tavaly szabott ki 16 millió forint jövedéki bírságot egy szabolcsi cigarettacsempésznek, aki mintegy 14 ezer doboz adózatlan cigarettát szállított egy külföldi rendszámú gépjárműben.

A férfi a lebukása után azonnal a gyermekeinek ajándékozta az összes vagyonát. A több milliót érő termőföldek, erdők és házak felett a haszonélvezeti jogát azonban fenntartotta. Miután magát ily módon „nincstelenné” tette, fizetéskönnyítési kérelmet nyújtott be, melyben kérte, hogy a kiszabott bírságot méltányosságból törölje a NAV.

A vagyonkimentési trükkje nem járt sikerrel, az elengedésére irányuló kérelmet a NAV elutasította, valamint tájékoztatta a férfit arról, hogy az ajándékozási szerződéseket peres úton meg fogja támadni, tekintettel azok fedezetelvonó jellegére. Az ajándékozó ezt már nem várta meg és a 16 millió forintos tartozását egy összegben megfizette, hogy elkerülje a vagyonvisszaperlést.

A tartozások keletkezésétől azok érvényesítéséig lehetőség nyílik arra, hogy az azok csökkentése érdekében rendelkezésre álló jogi eszközöket megfelelő időben és módon alkalmazzák, amely következtében a fedezetelvonó szerződések sem kerülhetik el a végrehajtók figyelmét.