Trükkös csatornatisztító

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy megyében egy csatornatisztító vállalkozást ellenőrzött. A vizsgálat során az egyéni vállalkozónál 48 millió forint eltitkolt bevételt állapítottak meg és 93 millió forint mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki.

 

Az ellenőrzés közérdekű bejelentés és társhatósági jelzés alapján indult. A vizsgált vállalkozó cégeket, más egyéni vállalkozókat keresett fel azzal, hogy a helyi vízművek megbízásából el kell végeznie a kötelező éves karbantartási munkálatokat. Az alkalmazottakkal megrendelőlapot íratott alá, majd nekilátott az alig 10 perces munkának, amelynek látszata nem volt. Az elvégzett munkáért több százezer forint, akár egy millió forint értékben állított ki számlát.

A megtévesztett ügyfelek nagyobb része az aláírt megrendelőlapok miatt kiegyenlítette a számlát. Néhányan azonban megtagadták a kifizetést és megkeresték a helyi hatóságokat, valamint a vízművet.

Az ellenőrzés feltárta, hogy a vállalkozó bevallásait nem nyújtotta be, adófizetési kötelezettségének nem tett eleget, tevékenysége során 48 millió forint eltitkolt bevételt szerzett.

A vizsgálat során az adózó nem működött együtt, iratanyagot nem adott át a revízió részére. Tevékenységével nem csak az államot, hanem a többi vállalkozót, céget is szándékosan károsította meg, valamint az ellenőrzés menetét is akadályozta, ezért az átlagosnál jóval magasabb,
84 millió forint mulasztási bírságot és 9 millió forint késedelmi kamatot állapítottak meg a részére.

 

NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága