Pihenés közben vezette a kamiont

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei közúti ellenőrzéskor manipulált tachográf-adatokra bukkantak egy magyar kamionban az M7-es autópálya egyik pihenőjénél. A mágnessel manipulált tachográf-adatok miatt 800 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki a gépjárművezetőnek.

 

A pénzügyőrök az M7-es autópálya Töreki északi pihenőjénél ellenőriztek egy magyar kamiont, amelyet egy magyar férfi vezetett. A tehergépjármű a nemzetközi fuvarlevél alapján Magyarország és Olaszország között szállította rakományát. Az ellenőrzéskor vizsgálták a tachográf adatait is a 2016. január 6. – 2016. február 3. közötti időszakról.

Az átadott adatok alapján a jármű vezetője az ellenőrzés napján nem vezette járművét, a tachográf pihenőidőt rögzített. A pénzügyőrök átvizsgálták a tachográf jeladóját, amelyen egy mágnest találtak. A gépjárművezető bevallotta, hogy a mágnest ő helyezte el a tachográf jeladóján, ezért az folyamatosan pihenőidőt rögzített. A szabályok figyelmen kívül hagyása miatt a gépjárművezető részére a NAV közigazgatási eljárásban 800 ezer forint közigazgatási bírságot szabott ki. 

A NAV közúti ellenőrzéseikor figyelmet fordít a tachográf adatainak vizsgálatára. Az ehhez hasonló visszaéléssel az adózók nem csak a hatályos rendelkezéseket sértik meg, hanem a pihenőidő be nem tartásával veszélyeztetik a közlekedésben résztvevőket.

 

NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága