A cégtemető nem megoldás!

Vannak cégvezetők, akik rosszhiszeműen cégtemetőbe menekítik adósságot felhalmozó vállalkozásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyorsan lép ilyen esetekben és a tartozás megfizetésére kötelezi a volt tulajdonosokat.

Előfordulhat, hogy egy gazdasági társaság huzamosabb ideig nem fizet adót. A tartozást felhalmozók közül vannak, akik cégtemetőhöz fordulnak remélve, hogy így megszabadulhatnak a tartozástól. Az ügylet önmagában is érdekes, ugyanis itt az „eladó” fizet a „vásárlónak”.

A cégek „eladása” korántsem jelent megoldást, hiszen a NAV kiemelten figyeli ezeket az  ügyleteket, ugyanis a korlátolt felelősség áttörhető. A NAV a tartozás megfizetésére kötelezi a volt cégtulajdonost, aki ekkor már a teljes magánvagyonával felel. 2017 óta a Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság mintegy 642 millió forint behajtásáról intézkedett, átlagosan hárommillió forint összegben. Ezek az ügyek a bíróságokon is megállják a helyüket, a NAV a közelmúltban több esetben is pert nyert a társaságuktól ily módon megszabadulókkal szemben.

Azoknak a vállalkozásoknak viszont, akik fizetni szeretnének, de valamilyen okból nem tudnak, halasztással vagy részletfizetéssel segít a NAV. A fizetési halasztással a kötelezettséget átütemezetten, a részletfizetésnél a tartozást egyenlő havi részletekben, akár 12 hónap alatt fizeti meg a gazdálkodó. A megbízható adózók évente egyszer másfél millió forint adótartozásig legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést is kérhetnek, mely automatikusan jár.

A fizetési kedvezmények szabályairól részletes tájékoztatás a NAV honlapján található (30-as számú információs füzet).

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Komárom-Esztergom Megyei
Adó- és Vámigazgatósága

Doktor Imre Zoltán
adószakmai sajtóreferens
tel.: 70/4569223, 34/519-892