Változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai

2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai, bővül azon számlák köre, amelyekről adatot kell szolgáltatni Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A kötelező adatszolgáltatás minden olyan számlázó programmal kiállított, vagy kézi számlára vonatkozik áfatartalomtól függetlenül, amit egy vállalkozás egy másik vállalkozásnak állít ki.

Július 1-jétől kiállított minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni online a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számlán feltüntetett áfatartalomtól. Ez a kötelezettség az alanyi mentes adóalanyokra is vonatkozik.

Az adatszolgáltatás teljesítéséhez előzetes regisztráció szükséges, melyet a számlázó programot és a számlatömböt (kézi számlát) használóknak is el kell végezniük. Az adatszolgáltatás teljesítésének előfeltétele az adózó, az adózó törvényes képviselője, vagy állandó meghatalmazottja „ügyfélkapus” (KÜNY tárhelyes) hozzáférése.

Regisztrálni a NAV honlapján az Online Számla rendszer elektronikus felületén lehet (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start).

Az adatszolgáltatást a számlázó programoknak kell automatikusan teljesíteni, míg a kézi számlákról az adatokat manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében.

Az adóalanyok választhatják a NAV ingyenesen használható Online Számlázó programját is, mely az Online Számla rendszerben történő regisztráció után, a rendszerből közvetlenül érhető el. A NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást, így a felhasználót nem terheli plusz adminisztráció. Sőt május óta elérhető az Online számlázó mobilapplikációja, amivel akár telefonról is kiállítható a számla.

A regisztrációval és a számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos kérdések feltehetők a 1819-es telefonszám vagy írásban a NAV honlapján elérhető linken https://nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/e-ugyfsz.html.