Érdemes havonta ellenőrizni a köztartozásmentes adatbázis feltételeit

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a KOMA tagságot.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. Néhány eljárásban azonban (helyi önkormányzati képviselők, EKÁER) a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplést. Sokan azért kérik a felvételüket, mert a családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) szeretnék igényelni, aminek fontos feltétele a köztartozás-mentesség.

A NAV honlapján található nyilvános adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

A tapasztalatok szerint előfordul, hogy a listán szereplők figyelmetlenségből elmulasztanak benyújtani egy bevallást, vagy nem fizetik be határidőre az adót. Az adatbázis tagjainál a NAV havonta vizsgálja a KOMA tagság feltételeit. Ha valaki a felülvizsgálatkor ezeknek már nem felel meg, a törvény alapján kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Amennyiben azonban ismét teljesíti a feltételeket és újra kéri felvételét a KOMA nyomtatványon, visszakerül az adatbázisba.

Győr-Moson-Sopron megyéből jelenleg mintegy hétezren szerepelnek az adatbázisban, ami jelentős emelkedés a két évvel ezelőtti alig négyezer megyei taghoz képest. Tavaly a megyében 870 – havonta átlagosan 72 –, idén azonban már eddig több mint 300 adózót kellett kizárni a KOMA-ból, mert nem felelt meg a törvényi feltételeknek. Az esetek hetven százalékában adótartozás volt a kizárás oka, pedig ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen egyszerűen ellenőrizhető a folyószámla-egyenleg. Tartozás esetén érdemes azt mielőbb rendezni, hogy a hónap utolsó napján ez ne legyen akadálya az adatbázisban szereplésnek. A tartozás és az egyéb kizáró feltételek ellenőrzéséhez segítséget nyújt az eBEV felületen található „A hónap utolsó napján KOMA felülvizsgálat!” (https://ebev.nav.gov.hu) című tájékoztató.

A kockázatos termékek és élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki EKÁER számot, ha az adózó kifizette a kockázati biztosítékot. Ez alól azonban mentesülnek azok, akik legalább két éve működnek, szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint a bejelentés időpontjában nincs felfüggesztve az adószámuk. Esetükben is érdemes tehát kérni a KOMA-ba való felvételt.

Bővebb információ a NAV honlapján a 37. információs füzetben található.