Ellenőrzés a dinnyeföldeken

Archív: 2017.09.30.

A nyári hónapokban a NAV munkatársai az út menti dinnyeárusítás mellett a dinnyeszedő alkalmazottak bejelentését is ellenőrzik.

A közelmúltban a NAV, honlapjának Adótraffipax rovatában hívta fel a figyelmet arra, hogy Békés megye déli részén az adóellenőrök és a pénzügyőrök ellenőrzik, bejelentik-e a gazdálkodók az idénymunkára felvett alkalmazottakat. A közzétett időpontokban a kora reggeli órákban több dinnyeföldön is megkezdődtek az ellenőrzések. A jelek szerint a dinnyetermesztők egy része az előre közzétett információk ellenére sem veszi komolyan a mezőgazdasági munkások bejelentését, hiszen a 24 alkalmazott foglalkoztatásának ellenőrzéséből egy esetben volt minden rendben, a többiek feketén dolgoztak.

A mezőgazdasági munkát vállalók egyszerűsített foglalkoztatásban is alkalmazhatók, ráadásul ennek feltételei kedvezőbbek a többi alkalmi munkáénál. A törvény ugyanis fele akkora összegű közteher megfizetését írja elő a mezőgazdasági idénymunkára foglalkoztatottak után, mint általában az alkalmi munkára létesített egyszerűsített foglalkoztatásnál. A munkáltató által fizetendő közteher mértéke ebben az esetben a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint. A közteher megfizetésével az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódóan további adót és járulékot nem kell fizetnie sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak. A mezőgazdasági idénymunka időtartama nem haladhatja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. A munkavállaló bejelentésének a munkavégzés megkezdése előtt kell megtörténnie elektronikusan az eBEV portálon, vagy az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. Postán vagy személyesen erre nincs lehetőség. A bejelentéshez ügyfélkapus regisztrációra van szükség.

Bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 46-os számú információs füzetben található.