Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Az önálló tevékenységet kezdő magánszemély adózásának alapvető szabályai
2007.03.14.
2007/1.
<< ElőzőAz egyéni vállalkozói tevékenység Következő>>

Az egyéni vállalkozásról a módosított 1990. évi V. törvény rendelkezik, amely szabályozza a vállalkozás létrehozásának, működésének és megszűnésének feltételeit. A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) alkalmazásában egyéni vállalkozónak minősül a vállalkozói igazolvánnyal rendelkező magánszemély az igazolványban feltüntetett vállalkozói tevékenysége tekintetében, a közjegyző, a törvényben szabályozott közjegyzői tevékenysége tekintetében (kivéve ha közjegyzői iroda tagja), az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő, az egyéni ügyvéd, a magánállatorvos, a gyógyszerész, a falugondnok, a tanyagondnok, a szociális szolgáltatást nyújtó magánszemély, valamint az egyénileg tevékenykedő európai közösségi jogász az ügyvédekről szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében.

Egyéni vállalkozó az a belföldi természetes személy lehet, aki cselekvőképes, állandó lakhelye van, és nincs kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából. A vállalkozói igazolványt a vállalkozó telephelye szerint illetékes okmányiroda állítja ki.

A természetes személy csak egy egyéni vállalkozást alapíthat, és egyidejűleg nem lehet gazdasági társaságnak korlátlan felelős tagja.