Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Szökni próbált a bűnszervezet feje
2011.12.04.

Több mint egymilliárd forint kárt okozott az államnak egy apa és fia irányításával működtetett bűnszervezet. Minimum 19 tagja volt a csoportnak, amely áfacsalásra specializálódott: fiktív számlákkal, adó- és járulék eltitkolással manipuláltak éveken keresztül. A gyanúsítottak előállítása közben többen szökni próbáltak, de esélyük sem volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli regionális szervezeteinek pénzügyi nyomozóival, pénzügyőr járőreivel szemben.

Archív: 2012.03.01.

Először szeptemberben tartottak házkutatást a pénzügyi nyomozók Komárom-Esztergom megyében és Budapesten a szóban forgó cégcsoportnál, akkor ketten kerültek előzetes letartóztatásba. A nyomozás további szakaszában a kilenctagú cégláncolat újabb érintett vállalkozásokkal bővült és az is kiderült, hogy a bűnszervezet középpontjában egy könyvelőiroda áll.

Az őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság a bevételek jelentős részét továbbutalta olyan cégeknek, amelyek ugyanazon a címen, ugyanolyan tevékenységgel működtek. Innen a pénz egy része újabb vállalkozásokhoz került, másik részét pedig felvették készpénzben. A cégek megrendelései és munkavállalói létszámuk összhangban volt, úgy tűnik, semmi szükség nem volt alvállalkozók megbízására. Vélhetően az alvállalkozói számlák kifejezetten csak a költségek növelését és az áfa csökkentését szolgálták, nem valós tevékenységekről szóltak. Az már valószínűsíthető, hogy 2007 és 2011 között a céghálózat 1,2 milliárd forint áfát csalt el, de az, hogy a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával mekkora kárt okozott az államnak, az majd a nyomozás további szakaszában derül ki.

A bűnszervezet tagjainak előállítása, a bizonyítékok lefoglalása és az okozott kár fedezetének biztosítása négy napig tartott. Az akcióban a Nemzeti Adó és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága, Komárom-Esztergom megyei Vám- és Pénzügyőr Igazgatósága és Járőr Igazgatósága vett részt 50 pénzügyi nyomozóval és 15 pénzügyőrrel. Az intézkedés közben hárman is szökni próbáltak, sikertelenül. Egyiküknél tízezer euró volt, a bűnszervezet menekülő vezetőjének farzsebéből pedig 700 ezer forint került elő. Vélhetően úgy tervezte, szökése után „örökre” eltűnik a repülőtéren várakozó lízingelt magánrepülőjével.

Az államnak okozott kár fedezetéül a pénzügyi nyomozók az első körben fellelhető vagyont biztosították: készpénz, gépjárműveket, ingatlanokat, egyelőre 315 millió forint értékben. Ezen felül húsz köbméter könyvelési iratot, informatikai eszközöket foglaltak le és 19 gyanúsítottat állítottak elő, közülük heten már előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben korábban letartóztatott két személlyel együtt tehát már kilencen ülnek börtönben, egyelőre előzetesben.