Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató az Internetes kitöltő program segítségével kitöltött, elektronikus úton továbbított bevallások elektronikus úton történő javításáról
2007.04.12.

Archív: 2008.01.01.

Ez úton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy mindazon Internetes kitöltő program segítségével kitöltött és elektronikus úton továbbított bevallás esetén, ahol a bevallás Főlapján szerepel „A javítani kívánt nyomtatvány vonalkódja” mező, lehetőség van javító bevallás elektronikus úton történő továbbítására.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy elektronikus javító bevallást kizárólag abban az esetben lehet küldeni, ha az adóhatóság felszólítást küldött egy már elküldött hibás bevallás javítására. Ebben az esetben a felszólító levélben „Technikai kód”-ként az azonosító adatoknál közölt – a bevallás számát követő – 10 jegyű technikai kódot kell a javítani kívánt vonalkódja mezőbe a bevallás Főlapján beírni.

A javító bevallás benyújtásának időpontja nem lehet korábbi az eredeti, javítani kívánt bevallás benyújtásának időpontjától.

A javító és a javítandó bevallás típusának meg kell egyeznie, így önellenőrzés és pótlás esetén mindig csak a javítani kívánt önellenőrző, illetve pótló bevallás vonalkódjára lehet hivatkozni a javító bevalláson, az alap bevallás vonalkódjára nem.

A javító bevalláson feltüntetett adószámnak szintén meg kell egyeznie a javítandó bevalláson feltüntetett adószámmal.

Kérjük kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy javító bevallás esetén a javítandó bevallás teljes adattartalmát meg kell ismételni a már valós (jó) adatokkal együtt. Ez azért fontos, mivel az adóhatóság a belső rendszerében a javítandó bevallást „lecseréli” a javító bevallás adattartalmára.

Amennyiben a javító bevallást is hibásnak minősíti az adóhatóság, és ismételten értesíti a bevallás benyújtót a hiba javítására, úgy az ismételt javító bevallás elkészítésénél az eredetileg javítandó bevallás vonalkódját kell az erre a célra szolgáló mezőben a bevallás Főlapján feltüntetni.