Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Egyéni vállalkozót foglalkoztató gyógyszerismertető befizetési kötelezettsége
2010.07.14.

[Gyftv. 36. § (4) bekezdése]

Archív: 2017.12.31.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (továbbiakban: Gyftv.) 12. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, a gyógyszer forgalmazására engedéllyel rendelkező, illetve a gyógyászati segédeszköz gyártója vagy forgalmazója, vagy ezek megbízása alapján más gazdálkodó szervezet folytathat gyógyszerismertető tevékenységet.

A Gyftv. 36. § (4) bekezdése értelmében a 12. § (3) bekezdése szerinti, ismertetési tevékenységet folytatót minden általa munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott ismertető személy tevékenysége után havonta gyógyszerismertetés esetén négyszáztizenhatezer, gyógyászati segédeszköz ismertetése esetén nyolcvanháromezer forint összegű befizetési kötelezettség terheli.

A gyógyszeripari céggel megbízási szerződésben álló, gyógyszer ismertetési tevékenységet végző egyéni vállalkozó esetében a Gyftv. 36. § (4) bekezdése szerinti befizetési kötelezettség az egyéni vállalkozót megbízási szerződés alapján foglalkoztató gazdasági társaságot terheli, tekintettel arra, hogy a gyógyszeripari cég és az egyéni vállalkozó között létrejött – az ismertető tevékenység végzésére vonatkozó – megbízási szerződés munkavégzésre irányuló jogviszonynak tekinthető. Ezen kívül, amennyiben az egyéni vállalkozónak nincs további – munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott – ismertető személye, magát az egyéni vállalkozót nem terheli a Gyftv. 36. § (4) bekezdése szerinti befizetési kötelezettség, ugyanis önmagában az egyéni vállalkozó „önfoglalkoztatása” nem alapozza meg a tárgyalt befizetési kötelezettséget.

 

[PM Jövedelemadók főosztálya 3558/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 5227490230/2010.]