Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat, internet-hozzáférés, számítógép-juttatás
2003.04.09.
[Szja tv. 1. sz. melléklet 7. 11. pont]

Archív: 2018.01.01.

  1. A Szja tv. 1. sz. mellékletének 7.11. pontja egyéb indokkal adómentes kategóriába tartozó jövedelmet határoz meg olymódon, hogy az adómentességnek nem feltétele a természetbeni juttatási forma, de az nem is zárható ki. Ennek megfelelően ide tartozhatnak a következő esetek:

    • a munkáltató engedélyezi a tulajdonában lévő számítógép vagy az általa előfizetett Internet hozzáférés ingyenes vagy kedvezményes használatát;

    • a munkáltató a magánszemély számára számítógépet vásárol vagy Internet-hozzáférést fizet elő, modemet vásárol és az ingyenesen vagy kedvezményesen használatába adja;

    • a munkáltató az Internet-használat egyszeri, havi forgalmi díját a szolgáltató által kiállított számla alapján átvállalja, azaz a magánszemélynek megtéríti.

  2. A hivatkozott törvényhely az első üzembe helyezést követően legalább 2 évig használt számítógép ingyenes vagy kedvezményes megszerzése tekintetében nem jelöli juttatóként a munkáltatót és azt sem, hogy a magánszemélynek az adómentességhez onnan kellene közvetlenül megszereznie a számítógépet, ahol az használatban volt. Ezért álláspontom szerint minden olyan esetben, amikor a számítógép igazolhatóan két éven túli használata megvalósult, az adómentesség megilleti a magánszemélyt függetlenül attól, hogy ez a használat az ingyenes vagy kedvezményes megszerzést biztosító juttatónál történt-e vagy másutt.