Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Hatósági engedélyhez kötött ingatlanszerzés esetén az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megszerzésének időpontja
2003.08.18.

Archív: 2018.01.01.

A Szja törvény 59. § rendelkezésének megfelelően az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) a földhivatalhoz benyújtották.

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megszerzésének időpontja a földhivatalhoz benyújtott érvényes szerződés. Amennyiben a földhivatalhoz benyújtott ingatlanértékesítésről szóló szerződés érvényessége hatósági engedélyhez kötött, akkor a szerződés érvényessége fogyatékosnak tekinthető. Ilyen esetben a szerződés a hatósági engedély földhivatalhoz történő benyújtásának napján válik érvényessé, tehát ezt megelőzően a földhivatalhoz benyújtott, de még érvénytelen szerződés benyújtásának napja nem tekinthető az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megszerzési időpontjának.

A hatósági engedélyhez kötött ingatlanszerzés esetén tehát az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megszerzésének időpontjaként a hatósági engedély földhivatalhoz történő benyújtásának napja fogadható el, mert ettől az időponttól válik érvényessé az ezt megelőzően már benyújtott ingatlanértékesítésről szóló szerződés.