Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Az év közben jogszerűen érvényesített családi járulékkedvezmény kiszámítása
2016.01.08.

Archív: 2020.01.04.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.), valamint a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a 1553 számú személyi jövedelemadó bevallásban a magánszemélyek az év közben érvényesített családi járulékkedvezménnyel elszámolnak.

A bevallásban szerepeltetni kell az év közben jogszerűen (24. sor „a” oszlop), illetve az esetlegesen jogosulatlanul (33. sor) érvényesített családi járulékkedvezmény összegét, amelyek kiszámításához havonta kell a jövedelem, a ténylegesen érvényesíthető családi kedvezmény, valamint a családi járulékkedvezmény szempontjából figyelembe vehető, megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék ismeretében a családi járulékkedvezmény jogszerűen igénybe vehető összegét kiszámolni. Ezt követően a kapott értékeket össze kell hasonlítani az adóelőleg-megállapítás során érvényesített összeggel. Tekintettel arra, hogy ez a számítás meglehetősen bonyolult és hosszadalmas, a NAV továbbra is kalkulátorral nyújt segítséget a magánszemélyeknek - „Jogszerű családi járulékkedvezmény kiszámítása az ’53 számú bevallás kitöltéséhez” címmel - a 1553 számú bevallás kitöltésének megkönnyítése érdekében.

A kalkulátor a www.nav.gov.hu honlapon a „Szolgáltatások” menüponton belül a „Kalkulátorok”, vagy a „Kiemelt témák” között elérhető „SZJA” menüpontból érhető el, ahol a kitöltéssel kapcsolatos további tudnivalók is megtalálhatóak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal