Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a 2016. évről benyújtott személyi jövedelemadó-bevallásokkal és adóbevallási tervezetekkel kapcsolatban
2017.06.01.

Archív: 2017.12.07.

2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindazon magánszemélyek számára készített adóbevallási tervezetet, akik nem egyéni vállalkozók, nem őstermelők, nem áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és nem kértek munkáltatói adómegállapítást.

2017. május 22-én az elkészült adóbevallási terveztek a jogszabály erejénél fogva abban az esetben is bevallássá váltak, ha azt a magánszemély nem tekintette meg és nem hagyta jóvá, és a magánszemély önállóan nem teljesítette bevallási kötelezettségét.

Azoknak a magánszemélyeknek, akik 2017. május 22. után tekintették meg adóbevallásukat akár az ügyfélkapun, akár az ügyfélszolgálaton, és annak tartalmával nem értenek egyet, már csak a bevallás önellenőrzésére van lehetőségük.

Önellenőrzésre a következőképpen van lehetőség:

Ügyfélkapuval rendelkező magánszemély esetében a https://eszja.nav.gov.hu oldalon történő belépést követően a bevallás önellenőrizhető.

Minden magánszemély adózónak lehetősége van a 16SZJA jelű nyomtatvány kitöltésével az önellenőrzést elvégezni, a főlapon az önellenőrzéssel érintett bevallás típusának jelölésével.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal