Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A pénztárgépek és taxaméterek 2006. január 1-től hatályos új követelményrendszerének kiadásáról
2006.01.23.

Archív: 2006.12.31.

Az adóigazgatási azonosításra alkalmas nyugta adását biztosító pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásának, használatának feltételeiről és az azzal összefüggő nyilvántartási, elszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségekről az APEH 2006. január 1. hatállyal új közleményt adott ki. A közlemény egységes szerkezetben tartalmazza a pénztárgépek és taxaméterek új engedélyezési, technikai feltételeit, az üzembe helyezéssel, szervizeléssel, használattal összefüggő kötelezettségeket. A szabályozás módosította, aktualizálta a korábbi előírások egy részét, továbbá új fejezetekkel bővítette a készülékekre vonatkozó követelményeket. Az új előírások közül különösen jelentős az euró bevezetésével kapcsolatos, az euró elszámolásra és a készülékek euró átállításának menetrendjére vonatkozó feltételek kidolgozása, valamint a pénztárgépek esetében a visszáru és stornó árumozgás kezelésének kialakítása. A követelmény rendszer tartalmazza az elektronikus napló kezelésére alkalmas pénztárgépek előírásait is, amely eddig külön közleményben szerepelt.

2006. december 31-ig átmeneti rendelkezésként a korábban érvényes szabályozás és az új szabályozás szerint is engedélyezhetők a pénztárgépek és taxaméterek. A régi feltételeknek megfelelő engedély kérelem benyújtásának legkésőbbi határideje 2006. október 30.

2007. január 1-jét követően új pénztárgép, taxaméter engedélyezése vagy a régi módosítása kizárólag az új követelmény rendszernek megfelelően végezhető.

Az új követelmény rendszert tartalmazó közlemény elérhető az Adó és Ellenőrzési Értesítő 2006. évi januári számában, valamint az APEH internetes honlapján (www.apeh.hu).