Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztatás a 09OKO „önkormányzati köztartozás bejelentés” c. bizonylat bevezetésről
2009.07.16.

Archív: 2009.07.31.

Az Art 151. §-a szabályozza a visszatartási jog gyakorlását. A köztartozások beszedését elősegítő szabály alapján az állami adóhatóság – többek között – az önkormányzati adóhatóságoktól mint köztartozást kezelő szervektől érkező adatok fogadására és egységes kezelésére alkalmas számítástechnikai programot alakított ki és működtet.

A jelenlegi gyakorlattól – az adatok átadására vonatkozó adatstruktúra tekintetében – nincs eltérés, azonban az önkormányzati bejelentések technikai módján változtatott az állami adóhatóság. Az önkormányzati köztartozás bejelentés új módjának bevezetésével – mely 2009. július 16-val történik – az állami adóhatóság biztosítja az önkormányzati adóhatóságok, valamint a MÁK részére, hogy a tartozással érintett adózókról történő adatátadás elektronikus úton valósuljon meg, és a bevezetéssel egyidejűleg a papíralapú és a mágneses adathordozón (floppy-n CD-en) történő adatszolgáltatás az előzőekben említett időponttól megszűnik.

Az „önkormányzati köztartozás bejelentés” c. bizonylatot csak a MÁK és az önkormányzati adóhatóságok alkalmazhatják. A bizonylatra vonatkozó általános és speciális információkat, tudnivalókat a kitöltési útmutató tartalmazza.

A bizonylat az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu) letölthető, és annak kitöltését követően elektronikusan benyújtható.