Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Az ISDN vonalakon igénybevett távközlési szolgáltatásokhoz, továbbá a műholdas járműkövető rendszerek üzemeltetéséhez használt dedikált üzleti hálózati szolgáltatáshoz kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonása
2007.05.03.
[Áfatörvény 33. § (4) bekezdés]

Archív: 2017.09.28.

A Szolgáltatások Jegyzéke (SZJ) szerinti besorolási kérdésekben illetékes KSH megítélése szerint az ISDN alapú távközlési szolgáltatások – az SZJ 2002. szeptember 30. napján érvényes besorolási rendje szerint – az SZJ 64.20.28.1 Integrált távközlési szolgáltatás csoportba tartoznak. Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Áfa-törvény)  33. § (4) bekezdésében ezen SZJ számra nem történik hivatkozás, az ISDN alapú szolgáltatások igénybevétele esetén a részleges adólevonási tilalom nem alkalmazható. Ezzel szemben az analóg vonalon nyújtott, az SZJ 64.20.11 és 64.20.12 csoportjaiba tartozó távközlési szolgáltatások igénybevétele esetén fennáll az Áfa-törvény 33. (4) bekezdése szerinti részleges levonási tilalom.

Egyes műholdas járműkövető rendszerek működése során a járműfedélzeti egység a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatain, ún. adattelefonon keresztül – technológiától függően – GMS vagy GPRS rendszerben továbbítja a jelet a központnak, így a rendszerben kizárólag adatok továbbítására alkalmas eszközök kommunikálnak egymással, azaz beszédcélú használat műszakilag kizárt. Az SZJ szerinti besorolási kérdésekben illetékes KSH megítélése szerint a műholdas járműkövető rendszerek üzemeletetéséhez kapcsolódó olyan mobiltelefon szolgáltatások, amelyeknek keretében kizárólag csak adatforgalom lebonyolítása történik, a beszédcélú használat pedig kizárt, az SZJ 2002. szeptember 30. napján érvényes besorolási rendje szerint az SZJ 64.20.15.0 Dedikált üzleti hálózati szolgáltatás tételbe tartoznak. [Így idetartozik a csak adatforgalomra használható, a gépjárműbe beépített adattelefon (mikrofon, beviteli billentyűzet, megjelenítő képernyő nélkül) és a vezérlőközpont végfelhasználó számítógépe közötti, a mobil szolgáltató adatátviteli hálózatán történő adatátvitel.] Az SZJ 64.20.15.0 Dedikált üzleti hálózati szolgáltatás tételbe tartozó szolgáltatáshoz kapcsolódó előzetesen felszámított áfa az ISDN vonalon nyújtott távközlési szolgáltatásokhoz hasonlóan - az előző bekezdésben ismertetett szabályozás alapján, amennyiben az Áfa-törvény VIII. fejezete szerinti, az adó levonásával kapcsolatban támasztott valamennyi egyéb feltétel is fennáll – teljes egészében levonható.

(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki főosztály: 7910/1/2007; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály: 3302324382; KSH Tájékoztatási főosztály, Információszolgálat 725-2216/2/2006.)