Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a felszolgálási díjjal kapcsolatos általános forgalmi adó és járulék fizetési kötelezettség megállapításáról
2006.01.31.

Archív: 2017.09.28.

A gazdasági és közlekedési miniszternek a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelete értelmében - az ott előírt feltételekkel - a vendéglátó üzlet szolgáltatásai után az üzemeltető felszolgálási díjat számíthat fel.

A felszolgálási díj az általános forgalmi adót tartalmazza. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül - az üzletben - közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a befolyt felszolgálási díj általános forgalmi adóval és nyugdíjbiztosítási járulékkal csökkentett összegével.

A felszolgálási díjat terhelő általános forgalmi adó mértéke - az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 28. §-ának rendelkezései alapján a vendéglátási szolgáltatásra vonatkozó általános kulcs - 20 százalék. (Ennek visszafelé számított értéke 16.67 százalék).

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 26. § (7) bekezdése szerint a magánszemélynek kifizetett felszolgálási díj után a foglalkoztató - a Tbj. 19. § (1) bekezdésében meghatározott 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék helyett - 15 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot fizet, amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot is.

A kifizetésre kerülő összeget a következők szerint kell meghatározni. A felszolgálási díj címén "beszedett" összegből le kell vonni azokat az adókat és járulékokat, amelyek a vállalkozást terhelik. Ez azt jelenti, hogy a kiszámlázott felszolgálói díj összegét először csökkenteni kell az általános forgalmi adóval. A járulék alapja a számlán feltüntetett felszolgálói díj nettó összegéből "felülről számítva" határozható meg.

 

A felszolgálási díj utáni közterhek meghatározása rövid példával szemléltetve:

Összes fogyasztás:

1 000 Ft

A számlában feltüntetett felszolgálási díj (15%)

150 Ft

Felszolgálási díj áfa tartalma (20 %)

25 Ft

Járulék alapja, azaz a vendéglátásban közreműködőknek kifizetendő összeg (150-25)/1,15

109 Ft

Járulék

16 Ft

 

 

 

Pénzügyminisztérium

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal