Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a 2004. január 1-i hatállyal evát választó adózók megszűnés miatti áfa-visszaigényléséről a 2003. évi utolsó időszaki áfabevallásban
2004.01.27.

Archív: 2009.10.01.

A 2004. január 1-i hatállyal EVA-t választó adózók megszűnés miatti áfa-visszaigénylése a 2003. évi utolsó időszaki áfa-bevallásban az alábbiak szerint történik:

  1. Azok az adózók, akik EVA alanyiságot 2004. január 1-i hatállyal választottak, és a 2003. december 31-i záró dátummal ÁFA alanyiságukat "lezárják", az ehhez kapcsolódó 2003. évi utolsó áfa-bevallásukban a negatív tárgyidőszaki elszámolandó adót teljes összegben visszaigényelhetik, "megszűnésük" okán [ld. Eva-törvény 16. § (1) bekezdés c) pontja].

  2. Az EVA-t választó adózónak a 2003. évi utolsó időszaki áfa-bevallásában a nyomtatvány főlap (C) mezőben nem kell kitöltenie a "Megszűnés miatt benyújtott bevallás típusa" rovatot, hiszen tényleges megszűnés nem történt. A rovatot üresen kell hagyni, akár fizetendő adót, akár negatív tárgyidőszaki elszámolandó adót tartalmaz a bevallás.

  3. Abban az esetben, ha a 2003. évi utolsó áfa-bevallásban az EVA-t választó adózó negatív tárgyidőszaki elszámolandó adót mutat ki, úgy annak teljes összegű visszaigényléséhez a "megszűnés miatt" visszaigénylési jogcímet kell megjelölnie a nyomtatvány főlap (D) mezőben. Amennyiben az adózó más visszaigénylési jogcímet jelöl, nem biztosított a teljes összeg visszaigénylése.

  4. Az EVA-t választó adózónak a 2003. évi utolsó időszaki áfa-bevallásában nem kell kitöltenie a pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adó összegét, mivel az Eva-törvény visszaigénylési rendelkezése alapján nem a rendezetlen beszerzésekkel csökkentett adó jár vissza az EVA-t választó adózónak, hanem a negatív elszámolandó adó, azaz értelmezésünkben a negatív tárgyidőszaki elszámolandó adó teljes összege. Tehát a pénzügyileg nem rendezett adó összegét nem kell levonni az elszámolandó adóból, a rendezetlen tételt ki sem kell tölteni. Fizetendő adó kimutatásakor értelemszerűen nem kell kitölteni ezt a sort.

  5. Amennyiben az EVA-t választó adózó a 2003. évi utolsó időszaki áfa-bevallásában negatív tárgyidőszaki elszámolandó adót mutat ki, úgy annak teljes összegét át kell írni előjel nélkül a visszaigényelhető adó sorba.

  6. Az EVA-t választó adózónak az ÁFA alanyisága lezárására vonatkozó utolsó áfa-bevallásában a "következő időszakra átvihető követelés" sort nem lehet kitölteni (hiszen nincs átvihető pénzügyileg rendezetlen adóösszeg).

  7. Fentiek alapján az EVA-t választó adózó 2003. évi utolsó időszaki áfa-bevallásában a negatív tárgyidőszaki elszámolandó adó visszaigénylését az alábbiak szerint kell kitölteni (egy példán levezetve):

EVA alanyiság hatálya:

2004.01.01.

Áfa-bevallás időszakának záró dátuma:

2003.12.31.

Megszűnés miatt benyújtott bevallás típusa:

Üres

Visszaigénylési jogcím:

Megszűnés miatt

33. Tárgyidőszakban elszámolandó adó:

- 500

34. Befizetendő adó összege:

üres v. 0

35. Pénzügyileg nem rendezett beszerzésekre jutó adó:

- 200 (v. üres

36. Visszaigényelhető adó összege:

- 500

37. Következő időszakra átvihető követelés:

üres v. 0

A feldolgozó program az EVA-t választó adózók áfa-elszámolását automatikusan figyeli, és hibaüzenettel figyelmezteti az adóhatósági munkatársat a fent jelzett elszámolási mód alkalmazására. Amennyiben a kitöltés nem egyértelmű az adózó részéről, szükségessé válhat az egyeztetés, azonban ez csak azt szolgálja, hogy az EVA-t választó adózó a jogosan visszaigényelhető áfa összegét megkaphassa. Köszönjük együttműködésüket.