Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Folyóiratok és azok mellékletei az áfában
2005.03.23.

[Áfatörvény 22. § (3) bekezdés b) pontja]

Archív: 2009.10.01.

Az adózó kiadók bizományosaként saját nevében értékesít lapokat, folyóiratokat, egyéb kiadványokat. egyes lapokhoz a kiadó rendszeresen, vagy alkalomszerűen mellékleteket kapcsol. Ezek a CD, a DVD, valamint egyéb ajándéktárgy formájában megjelenő mellékletek a kiadvánnyal egybecsomagoltak, a kiadványtól függetlenül nem értékesíthetők, önálló kereskedelmi értékük nincs. Kérdésként merült fel, hogy mi a helyesen alkalmazandó áfa-kulcs az ilyen melléklettel felszerelt kiadvány értékesítésekor.

A kérdéses esetekre nem lehet egyetlen választ adni. Az eseteket külön-külön kell vizsgálni, minden esetben az ügy összes körülményeire tekintettel kell meghatározni az alkalmazandó adómértéket. Az elhatározásnál a következő alapelveket kell figyelembe venni.

  1. Főszabály: az ajándéktárgy járulékosan kapcsolódik a laphoz, folyóirathoz.

    Tekintve, hogy áfa-szempontból az értékesítés alapvetően a lap- illetve folyóirat értékesítésre irányul, az alkalmazandó adómérték az áfa-törvény 1. számú mellékletének 37. pontja értelmében 15 %. A mellékletként megjelenő ajándéktárgy értéke az áfa-törvény 22. § (3) bekezdés b) pontja szerint járulékos költségnek minősül, mely beletartozik a főértékesítés adóalapjába, osztozik annak adómértékében. Továbbra is érvényes az a szempontrendszer, hogy a járulékos költségként megjelenő termék, szolgáltatás ki kell, hogy egészítse a főtevékenység keretében történő értékesítést, jellemezően azzal együtt jár.

  2. Kivételek: a "melléklet" átadása érdekében bejegyzett lapok, folyóiratok

    Több esetben azonban DVD-vel összekapcsolt kiadvány jelenik meg, melyeknél nincs tartalmi kapcsolat a lap és a mellékleteként megjelenő DVD között, vagy a kiadvány csupán egy poszter, mely lapként van bejegyezve valószínűsíthetően azért, hogy a hozzá kapcsolt DVD-re is a kedvezményes adókulcs érvényesülhessen. Egyértelmű, hogy a vásárló a folyóirathoz mellékelt DVD miatt veszi meg a folyóiratot, melléklet nélkül nem venné meg a lapot. A lapban megjelenő cikkek a filmszereplőkről, a rendezőkről szólnak, stb. Ezekben az esetekben nem a DVD-én lévő film segíti elő a cikkben leírtak elsajátítását, hanem fordítva: a cikk segíti elő a DVD-én lévő film megértését, kiegészítő információkat biztosít a nézők számára. Ezekben az esetekben áfa tekintetében nem a folyóirat értékesítése tekintendő főértékesítésnek, hanem a DVD értékesítése, amelyhez járulékosan kapcsolódik a lap. Az áfa-rendszerben ez a megállapítás akkor is igaz, ha ezt a folyóiratot (és a mellékletét) a bejegyzési szabályok szerint jegyezték be. Ebben az esetben az ügylet alapvetően a DVD értékesítésére irányul. Így az együttesen értékesített termékcsomag adókulcsa 25 %.

    Tekintettel arra, hogy a folyóirat és a vele együtt értékesítésre kerülő ajándéktárgy egységes csomagot képeznek, egy termékként kezelendőek, így egy értékesítésről és nem több értékesítésről beszélhetünk. Ebből következően nincs lehetőség arra, hogy a termék alkotórészét képező termékek önállóan megbontva saját adómértékükkel adózzanak.

(PM Forgalmi adók és fogyasztói árkiegészítések főosztálya 26305/1/2004 -APEH Adójogi főosztály 1228647648)