A bor alkoholtartalmának mérését a testületen belül ma már nagy pontosságú elektronikus mérőeszközökkel végzik. Az idősebb generáció azonban jól tudja, hogy létezik egy sokkal egyszerűbb szerkezet is, amely bonyolult elektronika bevonása nélkül is megközelítően pontos eredmény mérésére képes. Ez a Malligand-rendszerű borfokmérő berendezés.

A készülék a mai ember számára persze régimódinak, körülményesnek tűnhet, hiszen használata valóban nem egyszerű. Már a különböző részek (kívül forralógyűrűvel, belül két karikával ellátott forralótartály; skálázott hőmérő, hűtő, szeszégő) összeszereléséhez is gyakorlat kell, és a mérés megkezdése előtt a skála nullpontját is meg kell állapítani. Mindkettő igen hosszadalmas, összetett folyamat, amelyet nagy odafigyeléssel, türelemmel kell végezni. A berendezés más szempontból is nagy körültekintést kíván: amilyen bonyolult ugyanis a használata, olyan egyszerűen lehet meghamisítani a mért eredményt. Nagy Kálmán nyugdíjas pénzügyőr őrnagy a Múzeumok Éjszakája "Jogtiszta borban az igazság" című programján mesélt arról, hogy milyen visszaélések fordulhatnak elő a borfelvevő helyeken a készülék használatával kapcsolatban, hogyan lehet becsapni a tájékozatlan vagy óvatlan bortermelőt. Elég egy aprócska mozdulat, amellyel a rögzítő csavar pár millimétert elmozdul, és máris alacsonyabb borfokot mutat a higanyszál, vagyis az átvevő kevesebbet fizet a termelőnek az átvett borért.

Ez a kis "trükk" azonban könnyen kiismerhető, és megfelelő elővigyázatosság mellett igen pontos szerkezetről beszélhetünk, amely évtizedek óta megbízható segédeszköz a bor alkoholtartalmának meghatározásában. Igazi szép, mesélő tárgy ez, lassabb, ráérősebb idők tanúja, amely időkre nosztalgiával lehet gondolni.

 

A Malligand-készülék használatának lépései:

 

  1. A skála nullpontjának meghatározása: a forralótartályt desztillált vízzel háromszor ki kell öblíteni, és az első vízjelző karikáig megtölteni. Majd rá kell csavarni a fedőt a hőmérővel és az üres hűtővel, és a szeszégőt alátéve felmelegíteni. A gőzök megjelenése után két perccel lehet beállítani és rögzíteni a nullpontot. Ezután néhány percet várni kell, hogy a forralógyűrű lehűljön és a higanyszál teljesen visszahúzódjon.

 

  1. A bor alkoholfokának meghatározása: szét kell szerelni a készüléket és a hűtőből alaposan ki kell rázni a benne maradt folyadékot. Most lehet beletölteni a vizsgálandó bort, de előtte háromszor ki kell öblíteni vele. A fedőt a hőmérővel és a hűtővel rá kell csavarni, és a hűtőt hideg vízzel meg kell tölteni, aztán a szeszégőt aláhelyezve felforralni. A leolvasást csak akkor lehet elvégezni, amikor a hűtő már langyosra hűlt és a higanyszál megállapodott. Használatot követően szét kell szerelni a készüléket, újra el kell mosni, végül az alkatrészeket visszatenni a helyükre - ami szintén gyakorlatot kíván, különben nem férnek el a dobozban.

 

Varga Ildikó