A szankciós rendeletek átmeneti rendelkezéseket állapítanak meg a tilalom alól mentesített szállításokra, amivel konkrét átmeneti időszakra biztosítják a mentességet, az ügyletre vonatkozó szerződéskötés időpontjától annak teljesítéséig.

Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok fokozatosan lejárnak, az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztik, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Az ilyen mentességekhez kapcsolódó igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a TARIC-ban lezárják. 

Ezért már nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség (átmeneti rendelkezés) határideje lejárt. Jelenleg a szankciós rendelkezések nem tartalmaznak a mentességre vonatkozó hatályban lévő átmeneti rendelkezéseket.

A NAV a már nem alkalmazható igazoláskódokat minden esetben publikálja.

A lejárt átmeneti rendelkezéseknek a vámeljárások során nem alkalmazható igazoláskódjait a melléklet tartalmazza.

További információ és segítség

A NAV honlapján megtalálhatók az orosz–ukrán háború miatti szankciók és az azokkal kapcsolatos tájékoztatások, segédletek, háttéranyagok; a szankciós rendeletekben szereplő igazoláskódokat jogcímenként tartalmazó NAV-felhívások, útmutatók. 

Az információk ezen a linken érhetők el:

https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/magyar-ukran/az-orosz-ukran-haboruval-osszefuggesben-elrendelt-unios-szankciok

Budapest, 2023. szeptember 27.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal