Az ünnepi, hagyományos és egyéb rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokban, ahova árusok és szolgáltatók is kitelepülnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi a szabályok betartását. Azért, hogy a szabálytalanságok miatt kiszabott mulasztási vagy jövedéki bírság ne vigye el a hasznot, összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Minden egyes értékesítés után számlát vagy nyugtát kell adni

Ennek formája, a tevékenység függvényében

  • online pénztárgépi bizonylat,
  • kézi nyugta vagy
  • számla lehet.

 

Vendéglátásnál

A kitelepüléseken a helyüket nem változtató vendéglátó egységeknek online pénztárgépet kell használniuk. Ez nem vonatkozik a mozgó árusokra, akik a vendégek igényeihez alkalmazkodva változtatják helyüket.

 

Termékértékesítésnél

A kitelepüléseken a termékértékesítés piaci kiskereskedelemnek számít, ami azt jelenti, hogy bár nem kötelesek online pénztárgép használatára az értékesítők ezeken a helyszíneken, nyugtát adni kötelező. A nyugtaadás online pénztárgéppel is teljesíthető.

A rendezvényeken, kitelepüléseken is kötelező az értékesítésről számlát kiállítani, ha azt a vevő kéri. A számlát haladéktalanul ki kell bocsátani a készpénzzel, bankkártyával, fesztiválkártyával, szépkártyával fizetők számára.

 

A készpénzkészletet szabályosan kell kezelni

A bizonylatolt bevételek és kiadások által alátámasztott pénzkészlettől eltérni kizárólag a működési sajátosságok miatt lehet.

 

Az alkalmazottakat szabályosan be kell jelenteni

A kitelepülésen munkát végzőket, akár munkaviszonyban, akár egyszerűsített formában foglalkoztatják őket, be kell jelenteni. A bejelentést a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni elektronikusan

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelenthető a 185-ös országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is, telefonos regisztráció után.

 

Az árukészlet eredetét igazolni kell, a beszerzési számlákat meg kell őrizni

Az árukészlet beszerzési számláit meg kell őrizni. Ha ezek nincsenek a helyszínen, három napon belül be kell mutatni azokat az ellenőröknek.