A poszt-COVID szűrővizsgálat majd a veszélyhelyzet után is biztosítható adómentesen, de csak akkor, ha azt a kötelező, soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálat részeként végzik.  Ebben az esetben a poszt-COVID szűrővizsgálat nem juttatásul, hanem annak megállapítására szolgál, hogy a koronavírus-fertőzés okozta egészségkárosodás nem teszi-e alkalmatlanná a munkavállalót munkaköre ellátására.[2]

Ha azonban a munkáltató a poszt-COVID szűrővizsgálatot csak lehetőségként biztosítja munkavállalójának, és az nem kapcsolódik közvetlenül a munkaköri alkalmassághoz, akkor a juttatás után – a felek közötti jogviszonytól függően – adózni kell.

A bejelentés megtehető a „Bejelentőlap az ingyenes termékátadásról és szolgáltatásnyújtásról a Stab. tv. 28/A. § alapján” elnevezésű nyomtatványon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

 

[1] A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 28/A. § (1)-(2) bekezdéseiben foglaltak alapján.

[2] A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI.24.) NM rendelet 7. § (1) bekezdés a) pontja.