Augusztus 1-től kedvezően változnak a családi kedvezmény érvényesítésének szabályai a családi kedvezményre saját jogon jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők számára.[1]

A családi kedvezményt a családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozóik közül egy személy érvényesítheti a felek döntése szerint[2].

Eddig a jogosult felek közül csak az érvényesíthette az szja-bevallásban a családi kedvezményt, aki azt év közben adóelőleg-nyilatkozat alapján igénybe vette.

A változást követően azonban a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozó által év közben igénybe vett családi kedvezményt az szja-bevallásban más jogosult érvényesítheti. Ilyen esetben felmerülhet, hogy annak, aki év közben ilyen jogcímen igénybe vette a családi kedvezményt, azt vissza kell fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy az érintettek megváltoztathatják a kedvezményt érvényesítő személyére vonatkozó évközi döntésüket. Ezt első alkalommal a 2023. évi szja-bevallásban tehetik meg.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal


[1] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII törvény (Szja tv.) 29/B. § (1c) bekezdése alapján, melyet a légitársaságok hozzájárulásáról és egyéb adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény 2023. augusztus 1-től módosított.

[2] Szja tv. 29/A. § (3) bekezdése.