KÖFOP infoblokk KÖFOP infoblokk

 

TÚL A MÁSODIK MÉRFÖLDKÖVÖN

Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) létrehívása és egy integrált adattárház megalapozása fémjelzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfeleket és ügyintézőket támogató és segítő legújabb fejlesztéseit. A Széchenyi 2020 program kiemelt projektje az ügyfelek adóügyeinek intézését teszi egyszerűbbé, mellyel az adminisztratív terhek is csökkennek.

A NAV 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás és 5,250 milliárd forint intézményi forrás felhasználásával újítja meg szolgáltatásait. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program kiemelt projektje 2023. június 29-ig hat mérföldkőben, négy fő fejlesztési cél elérését valósítja meg: fejleszti az ügyfélkapcsolati rendszereket, a kkv-szolgáltatásokat, adatpiac- és publikációs felületet alakít ki, valamint korszerűsíti a végrehajtási eljárásokat. A NAV KÖFOP-projektben adózási, jövedéki, felszámolási, végrehajtási, valamint bűnügyi területen végeznek fejlesztéseket.

A 2020. december 29-én elért második mérföldkő az ügyfeleknek és magának a NAV-nak is egyszerűbb megoldásokat kínál. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adózók az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) telepítése nélkül is kezelhetik nyomtatványaikat és bevallásaikat. Az ONYA lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek elektronikusan, az űrlap előzetes letöltése nélkül is teljesíthessék a NAV-nak a szükséges bejelentéseket.

Az integrált adattárház megalapozása előkészíti a NAV-adatvagyon mélyebb elemzési lehetőségét. A kapcsolódó fejlesztés az adózók bevallási és törzsadatainak részletesebb feltérképezését segíti, gyorsítja az ellenőrzéseket, hatékonyabbá teszi a szabályszegők kiszűrését ezáltal is támogatva a tisztességes gazdálkodókat.