Nemzeti Adó- és Vámhivatal energiatakarékossági beruházásai

KEHOP-5.2.2-16-2017-00115

 Fejlesztéssel érintett intézmények

NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóság – 3525 Miskolc Kazinczy utca 19.NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság – 4400 Nyíregyháza Szabadság tér 7-8.NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság – 5600 Békéscsaba Kinizsi utca 1.NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság – 1131 Budapest Madarász Viktor u. 30-36.NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóság – 3300 Eger Szvorényi u. 52.

Kedvezményezett neve

Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) és a Nemzeti Adó és Vámhivatal
Közreműködő szervezet:
Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság.

Projekt tartalma

A Nemzeti Adó és Vámhivatal használatában lévő, minden projektben érintett intézménye az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épült, de a határoló szerkezetek és az elavult, helyenként rosszul záródó nyílászárók nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai és épületszerkezettani követelményeinek, így az épületek jelentős hőveszteséggel működnek.

A NAV Békés megyei Adó és Vámigazgatóság (Békéscsaba) épületén megvalósuló épületenergetikai beruházás a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, hő- és füstelvezető (RWA) rendszer kiépítését, épületautomatikai rendszerét, valamint egy víz-levegő rendszerű hőszivattyús rendszer komplex kiépítését tartalmazza.

A NAV Észak-budapesti Adó és Vámigazgatóság (Budapest) épületére vonatkozó épületenergetikai beruházás a külső határoló fal és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, fűtési rendszerek korszerűsítését, valamint egy napenergiát hasznosító villamos energiát termelő napelem rendszer telepítését tartalmazza.

A  NAV Heves megyei Adó és Vámigazgatóság (Eger) épületét érintő épületenergetikai beruházás a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint egy víz-levegő rendszerű hőszivattyús rendszer komplex kiépítését tartalmazza.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Adó és Vámigazgatóság  (Miskolc) épületét korszerűsítő épületenergetikai beruházás a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, fűtési rendszerek korszerűsítését, valamint egy napenergiát hasznosító villamos energiát termelő napelem rendszer telepítését tartalmazza.

A  NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Adó és Vámigazgatóság  Nyíregyháza, Szabadság tér 7-8. alatti épületének fejlesztését célzó energetikai beruházás a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelését, fűtési rendszerek korszerűsítését, valamint egy villamos energiát termelő napelem rendszer telepítését tartalmazza.

Minden fejlesztés az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel került tervezésre, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.

A fejlesztés megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.

A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, szigeteléssel az épület hőtechnikai adottságainak javítása, az intézmény fűtési rendszerének korszerűsítése, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmény létrehozása.

A projekt közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A projekt – az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a 2014-2020 programozási időszakban a Kormány által a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalt energiahatékonyság növelését célzó beruházások megvalósításáról szóló 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az Építési és Közlekedési Minisztérium (jogelőd: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.) által vezetett konzorciumi formában valósul meg – a fejlesztéssel érintett intézmények használójával, a Nemzeti Adó és Vámhivatallal szoros együttműködésben.

A KEHOP-5.2.2-16-2017-00115 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

 

Szerződött támogatás összege: 3 286 928 823 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke 1 246,31 tonna/év

Projekt kezdő időpontja: 2021. 08. 31.

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023. 12. 15.

A projekt pénzügyi zárásának dátuma: 2024. 01. 14.

A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.