Az összehangolt akciót alapos felderítés előzte meg, a nyomozók a rendelkezésükre álló – törvényes – titkos eszközök egész arzenálját vetették be az információk összegyűjtéséhez. A műveleti tisztek aprólékos munkáját követően egyszerre hat ipari objektumban, köztük két illegális cigarettagyárban csaptak le a nyomozók, a Merkur speciális bevetési egységgel közösen.

A pénzügyi nyomozók az akció során 13 ukrán és ukrán-magyar kettős állampolgárt értek tetten, akik éppen a gyártósort működtették, vagy a késztermékek, alapanyagok (vágott dohány, filter, fólia, cigarettásdobozok) szállítását, raktározását végezték. További 1 fő szervezőt az ipari területektől távol, lakóhelyén fogták el.

A bűnbanda működését nagyfokú konspiráció és titok övezte: kézi rádión egyeztettek egymással, telefon- és internet blokkolót használtak. A gigantikus mennyiségű áramfogyasztást aggregátorokkal oldották meg, hogy a kiugró energiafelvétel ne legyen feltűnő. A professzionálisan kialakított gyár hő-, és hangszigetelt volt, hogy a környék lakói ne sejtsék a valós illegális tevékenységet. A már rendszerbe állított gépsor mellett a rajtaütő egység tagjai találtak egy összeszerelés alatt álló másik cigarettagyártósort, amellyel az elkövetői körnek szándékában állt agyártókapacitás növelése. A raktárakat egymástól függetlenül, teljesen izoláltan alakították ki, így azokat a pénzügyőröknek egyesével kellett felkutatniuk. Ezekben összesen 80.000 karton hamis cigarettát,több mint 80 tonna vágott dohányt találtak, valamint temérdek alapanyagot és kelléket. Számítások alapján a lefoglalt vágott dohányból több mint 600.000 karton illegális cigarettát lehetett volna előállítani.

A felderítés volumenét mutatja, hogy az ügyben dolgozó kétszáz (!) pénzügyőrnek több napba telt a megtalált anyagok lefoglalása, rendszerezése és elszállítása. A NAV nyomozói a helyszíneken elfogott 14 személyt költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és kezdeményezték letartóztatásukat az ügyészségnél. A lefoglalt jövedéki termékek adótartalma meghaladja az 1 milliárd forintot.

Az elmúlt évben három illegális dohánygyár működését számolta fel a NAV, idén eddig európai léptékben rekordnak számító, 174 ezer karton hamisított dohányterméket találtak egy raktárban. Az illegális dohánykereskedelem térnyerése fokozottan veszélyezteti a legális dohánygyárak piaci helyzetét. Az illegálisan előállított cigaretta a fogyasztókra nézve jelentős egészségi kockázatot teremt, mivel a hamisítás során nincsenek meg a gyártáshoz szükséges higiéniai feltételek, gyakran mocsokban, patkányürülékkel fertőzött környezetben készül a feketepiacra szánt áru.    

A NAV 2023 nyarán megalakította az illegális dohánykereskedelem elleni munkacsoportot, a pénzügyőrök jelenleg több hatósággal, szolgáltatókkal és piaci szereplőkkel közösen harcolnak az illegális piac ellen.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal