A felhívás ellenére is feketén működött

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a szálláshely-szolgáltatók ellenőrzésére a nyári szezonban. Az akció célja a magánszemélyek lakás, szoba kiadás szabályosságának ellenőrzése. A széleskörű tájékoztatás ellenére vannak, akik adószám nélkül feketén adják ki apartmanjukat, nyaralójukat.

A NAV Somogy megyei munkatársai tájékoztató levelet küldtek ki azoknak az adózóknak, akik szálláshely-szolgáltatást végeznek, viszont nem rendelkeznek adószámmal. A tájékoztató levél kiküldésének célja, a szálláshely-szolgáltatás adózási szabályainak bemutatása, az adózó tájékoztatása és az adójogszabályok betartásának ösztönzése.

A tájékoztató kiküldése után a revizorok személyesen felkerestek több szálláshely-szolgáltatót is szálláshely foglalás céljából. Az egyik helyszínen azt a tájékoztatást kapták, hogy a szálláson jelenleg teltház van. Az ingatlanban 3 kétagyas szobát és egy négyfős apartmant adtak ki a szezonban. A revizorok bemutatkoztak, majd jegyzőkönyvben rögzítették, hogy az adózó sem számlatömbbel, sem pedig online pénztárgéppel nem rendelkezett, tevékenységét adószám nélkül folytatta.

Az adószám megszerzése érdekében az adózónak a tevékenység megkezdése előtt be kell jelentkeznie a NAV-hoz. Mivel a vizsgált adózó ennek nem tett eleget és adószám nélkül folytatta gazdasági tevékenységét, adóhatósági eljárás indul ellene.