Van még tennivaló a Bulinegyedben

Archív: 2019.12.31.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a társhatóságokkal együtt ismét a Bulinegyedben ellenőriztek. Az esetek több mint felében találtak szabálytalanságot, és csaknem minden alkalommal termékfoglalás is történt. Az érintett gazdálkodók 10 millió forintos bírságra számíthatnak.

A NAV, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a VI. és VII. kerületi önkormányzat szakemberei a belvárosi szórakozóhelyeken és üzletekben ellenőriztek. A cél a jövedéki szabályok betartásának ellenőrzése, a számla-, és nyugtaadás nélküli áruforgalom visszaszorítása, a feketefoglalkoztatás megelőzése, a végrehajtható tartozások beszedése, és az élelmiszerbiztonsági szempontok vizsgálata volt.

A számos szabálytalanság mellett megfigyelhető volt, hogy az – adótraffipaxon előzetesen meghirdetett – ellenőrzés hetében a bejelentett alkalmi munkavállalók száma 230 fővel, míg a kiadott nyugták száma csaknem 20 000-rel nőtt. Még mindig gyakori a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása, vagy a gyengébb minőségű italok prémium kategóriás üvegbe való áttöltése. Az akcióban részt vevő végrehajtók 15 millió forintnyi tartozás miatt eszközöket, és készpénzt is foglaltak.

Azok az üzletek pedig, amelyek „technikai üzemszünet” miatt éppen az ellenőrzés hetében tartottak zárva, a NAV kiemelt figyelmére számíthatnak a jövőben.