Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a multifunkciós nyomtatványok kezeléséről az ÁNYK nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 multifunkciós nyomtatvány)
2010.02.22.

 Archív: 2015.12.31.

Az Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 33. § (10) bekezdése alapján a magánszemély adózó - amennyiben adóját nem a munkáltatója állapítja meg vagy nem él az egyszerűsített bevallás lehetőségével - az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót a személyi jövedelemadóról szóló bevallásában, a nem magánszemély adózó a társasági adóról szóló bevallásában, az egyszerűsített vállalkozói adó alanya az egyszerűsített vállalkozói adó bevallásában - az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény szerinti vízi jármű, légi jármű, illetve nagy teljesítményű személygépkocsi azonosító adatainak a feltüntetésével - az adóévre vonatkozóan állapítja meg és vallja be.

A bevallási kötelezettség teljesítéséhez az APEH létrehozta a multifunkciós nyomtatványokat, melyek az adózók számára biztosítják, hogy több bevallási nyomtatványt tölthessenek le, és nyújthassanak be egyidejűleg. Az alábbiakban ezeknek a speciális nyomtatványoknak a kezelését mutatjuk be konkrét példa segítségével.

A multifunkciós nyomtatványok olyan speciális kötegelt típusú nyomtatványok, amelyek nyomtatványai önálló nyomtatványként is letölthetőek (beadhatóak), de multifunkciós formában, más nyomtatvánnyal együtt is letölthetőek. Legfontosabb jellemzőjük, hogy az elektronikus megjelölésnél nem egy beküldendő .kr kiterjesztésű állomány, hanem két .kr állomány keletkezik. Mind a két .kr állomány beküldéséről gondoskodni kell.

Másik fontos jellemzője ezeknek a nyomtatványoknak, hogy az adózó az eBev-en keresztül már beküldött multifunkciós nyomtatványát nem tudja helyesbíteni, azt csak a multifunkcionális nyomtatványa bármely nyomtatvány típusának önálló nyomtatványként való betöltése után tudja elvégezni, multifunkcionális nyomtatványként nem. Amennyiben mind a két nyomtatványát helyesbítenie kell, akkor két külön önálló (nem multifunkciós) nyomtatvánnyal tudja csak megoldani.