Tisztelt Ügyfelünk!
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ha a NAV következő oldalain 2018. január 1-je után közzétett tájékoztatóknak megfelelően jár el, akkor az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 247. §-a alapján jogkövetkezmény az Ön részére nem állapítható meg. A fentiek alkalmazása az esetleges adóhiány megfizetése alól nem mentesít.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
1. Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás valósul meg az olyan melegkonyhás önkiszolgáló étterem esetén, ahol biztosított a fogyasztáshoz asztal, ülőhely, megfelelő evőeszköz, szalvéta, azonban az asztalokat nem szedik le, hanem kiírásban hívják fel a vendéget a tálca visszavitelére?
Az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során alkalmazható kedvezményes adómérték tárgyában 2016. december 7-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztató alapján a szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás. Így abban az esetben, ha az étel, illetve a helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.) biztosított, önmagában az a körülmény, hogy a tányérokat, tálcákat nem szedik össze (mert az a vendégek feladata), még nem eredményezi azt, hogy a kérdésben szereplő ügylet termékértékesítésnek minősül.
2. Milyen adókulcsot alkalmazzon a menüvel kapcsolatban az étterem, ha a vendég
már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást
elvitelre kéri?
A kérdésből következően a vevő már a rendeléskor jelzi, hogy a menü egy részét
helyben fogyasztja, a második fogást pedig elvitelre kéri, így – tekintettel arra,
hogy a helyben fogyasztással, mint szolgáltatással együtt az elvitelre történő
értékesítéssel egy termékértékesítés is megvalósul – az ügyletet meg kell bontani.
Az étkeztetési szolgáltatásokra vonatkozó kedvezményes adómérték [feltéve, hogy
a kedvezményes kulcs alkalmazására vonatkozó egyéb feltételek (pl. megfelelő SZJ
szám) is teljesülnek] kizárólag a szolgáltatásra alkalmazható, míg az elvitelre
értékesített étel az adott termékre vonatkozó adómértékkel adózik.
3. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően
gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával
kiszolgált szénsavas üdítőital is. Kérdésként merült fel, hogy az automata által
a vízhez szénsav hozzáadásával készített szódavíz tekinthető-e helyben készített
italnak?
A vízhez az adott vendéglátóhelyen szénsav hozzáadásával készített szódavíz helyben készített italnak minősül, így az egyéb feltételek fennállása esetén (ha egyébként az SZJ 55.30.1 alá tartozó szolgáltatásnyújtás történik), az ügyletre a kedvezményes 18 %-os áfa kulcs vonatkozik.
4. Egy étterembe egy csoport érkezik, a számlát nem személyenként, hanem egyben
kérik kiállítani. A csoport helyben készített narancslevet is fogyaszt. A vendégek
egy része alkoholt is kér a narancslébe (vodka narancs). Hogyan alakul ezen italok
általános forgalmi adó mértéke?
Az alkalmazandó általános forgalmi adó mértékének meghatározásánál fontos szempont,
hogy a vendég rendelése mire irányul. Ha a vendég „helyben készített” narancslét
rendelt, akkor az – a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó egyéb feltételek fennállása
esetén – a kedvezményes 18%-os adómérték alá tartozik. A vendég által rendelt
vodka a 27 %-os adómérték alá tartozik. Amennyiben pedig a vendég vodka-narancsot
rendelt, akkor ez az ital, tekintettel arra, hogy az alkoholtartalmú italok még
helyben készítés esetén sem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, szintén
27%-os adókulccsal adózik. Az, hogy a szolgáltatatásról a számlát nem személyenként,
hanem egyben kérik kiállítani, a szolgáltatás adómértékét nem befolyásolja.
5. Munkahelyi étkeztetésnek minősül-e az étkeztetési szolgáltatás attól, hogy
a vendég SZÉP kártyával fizet?
Egy adott étkezőhelyi szolgáltatásnyújtás önmagában attól, hogy az ellenérték
megtérítése SZÉP kártyával, szociális kártyával, étkezési utalvánnyal, vagy más
ezekhez hasonló pénzhelyettesítő eszközzel történik, nem minősül munkahelyi étkeztetésnek.
6. Az étteremben a melegkonyhás étel mellett felszolgált, egyébként az étlapon
önálló árral szereplő savanyúságra, illetve süteményre lehet-e alkalmazni a kedvezményes
adókulcsot? A felszolgált savanyúságot, süteményt nem az étterem készíti, hanem
egy másik adóalanytól készen vásárolja.
Olyan esetben, ha a főzőkonyhát üzemeltető vendéglátó egység nem mindent maga
állít elő, hanem – hangsúlyozottan – kiegészítő jelleggel pl. süteményt, savanyúságot
készen szerez be mástól, és ezeket is felszolgálja a saját maga által készített
ételek mellett a vendégei részére, akkor ezek a kiegészítő ételek az étkezőhelyi
szolgáltatás részévé válnak, azok elkülönített kezelésére nincs szükség. Tehát
amennyiben a szolgáltatás az SZJ 55.30.1 alá tartozik, úgy arra a kedvezményes
adómérték alkalmazandó.