A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsődleges feladata idén is a költségvetési bevételek biztosítása. Ennek érdekében hatékonyan fellép az adóelkerülők ellen, de a jogkövető magatartást tanúsító adózókat továbbra is segíti a feltárt anomáliák megszüntetésében, hibák kijavításában. A NAV Veszprém megyei munkatársai olyan vállalkozásoknál indítottak támogató eljárást, akik nem nyújtottak be adatszolgáltatást, holott kisadózó partnere(i) a tőlük megszerzett jövedelemről nyilatkoztak.

A törvény előírja, hogy mely adózónak kell adatot szolgáltatnia a NAV-nak a kisadózó vállalkozásnak a naptári évben juttatott, bevételnek minősülő összegről, ha az 1 millió forintot meghaladja. Az adatszolgáltatást az adóévet követő év március 31-ig, elektronikusan kell benyújtani a NAV-hoz.

A kockázatelemzők kiszűrték, hogy Veszprém megyében 15 kiemelt ügyfél 2020-ra egyáltalán nem teljesítette az adatszolgáltatást.

Az adózóknál eredményre vezetett a támogató eljárás, a mulasztást elismerték, a hiányosságot pótolták. Közülük többen jelezték, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a számlák befogadására, illetve a rendszerükben való rögzítésre, mivel partnerük kisadózó vállalkozás. Egy esetben önellenőrzést kellett benyújtani, mivel a vállalkozás 2021-re ugyanazon kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű juttatása után az adót elmulasztotta megfizetni.

Az adatszolgáltatás teljesítését a jövőben is folyamatosan figyelik a NAV munkatársai.

Az adatszolgáltatásról a NAV internetes oldalán található bővebb tájékoztató.