A koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) előtérbe kerültek a biztonságos digitális kommunikációs csatornák. Az ügyfelek ezáltal személyes megjelenés nélkül, egyszerűen, gyorsan és biztonságosan intézhetik adóügyeiket.

A Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság tapasztalatai alapján a megyében egyre többen használják a NAV elektronikus megoldásait. A belépéshez mindössze KÜNY tárhelyre és azonosításra van szükség a Központi Azonosítási Ügynökön keresztül (ügyfélkapus regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás).

A NAV online nyomtatványkitöltője, az ONYA használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére: segítségével egyszerűen, webes eléréssel, akár okoseszközről is, pár koppintással intézhetők olyan ügyek, mint például a jelenleg is aktuális VISSZADO-nyilatkozat.

Szintén kényelmes és gyors az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszer (ÜCC) használata. A telefonos ügyintézéshez mindössze egy előzetesen igényelt ügyfél-azonosítószám (PIN-kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. Így akár személyes találkozás nélkül is lehet javítani a bevallást, kérni adó- és jövedelemigazolást, adónemek közötti átvezetést kezdeményezni, bejelenteni a levelezési címet és egyedi tájékoztatást is kérni az adószámla-egyenlegről. Az ÜCC hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig ingyenesen hívható a 06-80/20-21-22-es telefonszámon.  

A telefonos ügyintézéshez szükséges TEL-adatlap legegyszerűbben az online nyomtatványkitöltővel tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz.  A szolgáltatás a https://onya.nav.gov.hu linken érhető el, ahol belépéskor az ügyfélkapus azonosítóadatok megadása után a kérelem az Új nyomtatvány/Kérelmek/TEL adatlap kiválasztásával és kitöltésével indítható el. Ez az alkalmazás mobileszközön is működik.

Általános tájékoztatás a 1819-es telefonszámon kérhető, amely hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig szintén ingyenesen hívható.