Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása
2019.09.04.

Letölthető a NAV internetes honlapjáról a 19EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2019. szeptember 30-ig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2020. rendelkező évtőligényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Az adatlap alapján történő előzetes regisztráció a kedvezményezetté válás feltétele. A szervezet a regisztráció évét követő évben, azaz a 2020. rendelkező évben részesülhet szja 1%-os felajánlásokban, válhat majd kedvezményezetté.

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért a jelen rendelkező évre érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettnek* sem ez évben, sem a követő években nem kell ismételten benyújtania ’EGYREG jelű, így a 19EGYREG jelű adatlapot sem.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy az adatlap benyújtására nyitva álló, 2019. szeptember 30-i határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az adatlapban foglalt regisztrációs kérelem nem vehető figyelembe, a késedelem kimentésére sem igazolási kérelem, sem méltányossági kérelem nem terjeszthető elő. Az adatlaphoz az előzetes regisztrációt kérelmező szervezetnek mellékelnie kell a szükséges nyilatkozatokat, okiratokat, illetőleg igazolást.

A 2019. szeptember 30-i jogvesztő határidőt követően a 19EGYREG jelű adatlapot a NAV-hoz már regisztrált civil szervezetek alkalmazhatják arra, hogy – az ’EGYREG adatlapon korábban bejelentett számlaszám változása esetén –, belföldi pénzforgalmi számlaszámaik közül megjelöljék az szja 1%-os összeg fogadására szolgáló számlaszámot.

*A NAV internetes honlapján 2019. január 1-jétől elérhető az a kimutatás, amely a 2019. rendelkező évben érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettek adatait tartalmazza.
( https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2019 )