Honnan érkezik az áru?

Internetes vásárlás előtt mindig tájékozódjon, hogy a rendelt árut melyik országból szállítják! A megrendelt terméket ugyanis gyakran nem abban az országban adják postára, ahol a webáruházat üzemeltetik, így előfordulhat, hogy a termék – annak ellenére, hogy valamely uniós tagállamból rendelte – az Unión kívülről érkezik. Ebben az esetben az árut a NAV belépéskor vámeljárás alá vonja, és könnyen lehet, hogy utána vámot és adót is kell fizetni.

 

Értékhatárok

Értékétől függetlenül minden Unión kívülről érkező szállítmány áfaköteles, 150 eurós érték felett pedig nemcsak áfát, hanem vámot is kell fizetni utána. 150 euró alatt is vámkötelesek azonban az alkohol- és dohánytermékek, a parfümök és kölnivizek. Az Unión kívülről érkező küldeményekre vám-árunyilatkozatot is be kell nyújtani a NAV-hoz, 150 euró alatt ez egy egyszerűsített nyilatkozat beadásával teljesíthető a NAV eVÁM-felületén.

 

A vámkezelés

Az Unión kívülről érkező áruk vámkezelését a címzett kezdeményezi. A postaforgalomban érkező küldemények vámkezeléséről – ha a címzett máshogy nem rendelkezik – a Magyar Posta Zrt. gondoskodik. A vámkezelés gyorsabb, ha a csomagon fel van tüntetve a tartalma és a megrendelő pontos elérhetősége. Ha a termék vám-árunyilatkozaton megadott értéke nem reális, a NAV vizsgálatot rendelhet el, de a küldeményeket szúrópróbaszerűen is vizsgálhatja.

 

Speciális igazolások

Ha EU-n kívülről rendel, érdemes meggyőződni arról is, hogy a termék behozatalához kell-e valamilyen engedély, igazolás, az áru behozatala nem tiltott vagy korlátozott. Ilyenek például a kábítószerek, gyógyszerek, a védett növények és állatok, az ezekből készült áruk, egyes kulturális javak, haditechnikai termékek, fegyverek. Figyelni kell az áru eredetiségére is. A hamis áru veszélyes lehet, a NAV meg is semmisíheti.

 

Unión belüli korlátozások

Az Unióban az áruk szabadon, vámmentesen mozognak a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy ha egy másik tagállamból hoz be árut Magyarországra, nem kell vámot fizetni. Vannak azonban olyan áruk, például a vadászfegyverek, az alkoholtartalmú termékek, a dohány és dohánytermékek vagy a kábítószer-tartalmú gyógyszerek, amiknek az Unión belüli szállítása is korlátozásokhoz, egyes esetekben speciális engedélyekhez, igazolásokhoz kötött.