NAV, mint támogatásban részesülő együttműködő partner

1.

Projekt azonosítószáma

653323

Projekt neve

Hatékony konténer ellenőrzés a határátkelőhelyeken

logo logo

Projekt költségvetése

11.826.452,50 euró, melyből a NAV-ot megillető támogatás 140.868,75 euró (melyből felhasznált és elszámolt 47.361,35 euró)

Támogatás intenzitása

100 %-ban a H2020 programból nyújtott támogatás

Megvalósítás kezdete

2015.06.01.

Megvalósítás vége

2018.11.30.

Projekt lezárásának dátuma

NAV a maradványösszeget visszautalta 2019 októberében.

A projekt átfogó célkitűzése

Új technológiák fejlesztésével átfogó és költséghatékony felderítési módszerek kidolgozása a hatékony konténerellenőrzés és az Európai Unió külső határainak védelme érdekében mind tengeri, mind szárazföldi környezetben.

A projekt konkrét célkitűzése

A projekt célja öt új innovatív „nem behatoló jellegű” első- és másodvonalas ellenőrzési technológiák - sugárkapuk, rakomány átvilágító berendezés, szagminta elemző berendezés, anyagösszetétel elemző berendezés, Foto-fission technológia - együttes alkalmazása révén költséghatékony konténerellenőrzés kidolgozása és tesztsorozat végrehajtása a kialakított technikai eszközökkel.

A C-BORD projekt célul tűzte az egységnyi idő alatt átvizsgálható konténerek számának növelését; a „nem behatoló jellegű” konténerellenőrzési módszerek fejlesztését; a helytelen és téves riasztások minimalizálását; a költséges, időigényes és akár veszéllyel járó manuális konténerellenőrzések kiküszöbölését; az ellenőrzési hatékonyság növelése, a biztonsági kockázatok csökkentése és egyéb logisztikai, egészségügyi, költség-haszon kérdések megoldását.

A NAV részvétele

A NAV a francia Atomenergia Ügynökség partnereként 2015. június 1-jétől csatlakozott a francia Atomenergia Ügynökség által vezetett - 18 tagú – konzorciumhoz.

A projekt keretében a következő berendezések tervezése és továbbfejlesztése, valamint tesztelése zajlott:

1.     áthelyezhető passzív sugárkapu (francia fejlesztő);

2.     áthelyezhető és mobil passzív sugárkapuk (brit fejlesztő);

3.     párolgás alapú technológián alapuló szagminta elemző rendszer – a „Sniffer”;

4.     új generációs, továbbfejlesztett röntgensugaras rakományátvilágító berendezés.

Teszthelyszínek:

·       A C-BORD projekt első technikai eszköz tesztje Magyarországon, a röszkei közúti határátkelőhelyen 2018. április 30. és május 25. között zajlott, a NAV és a projekt másik magyar résztvevője, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont közreműködésével.

·       A következő terepgyakorlatra 2018. május 30. és július 7. között került sor a lengyelországi Gdanskban, ezúttal tengeri kikötői környezetben.

·       A rotterdami terepgyakorlatra 2018. szeptember 17. és október 13. között került sor a Maasvlakte kikötőben, amely során két héten keresztül végeztek tényleges tesztellenőrzéseket, ahol tesztelésre kerültek a Röszkéről és Gdanskból ismert elsővonalas ellenőrzési technológiák, illetve első alkalommal itt történt a másodvonalas technológiák (a neutronsugaras ellenőrzési rendszer és a Foto-fission technológia) tesztelése.

A C-BORD projekt befejezéseként 2018. október 10-én egy Nyilvános Záró Tanácskozásra került sor a rotterdami World Trade Centerben. A rendezvényen többnyire potenciális végfelhasználók, azaz különböző országok vámügyi, határügyi szervezeteinek képviselői, technikai eszközöket gyártó cégek képviselői, Európai Uniós valamint nemzetközi szervezetek (VVSZ) képviselői és a C-BORD projektpartnerek szakértői voltak.