Megváltozott adózói gyakorlatával hívta fel a figyelmet magára egy sütőipari vállalkozás és egy zöldség- és gyümölcskereskedő. A két cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak támogató ellenőrzése után közel 218 millió forint elmaradt adót vallott be.

 A NAV támogató jellegű ellenőrzésekkel lép fel a kockázatelemzésben feltárt anomáliák rendezésére. Így rövidebb idő alatt, kevesebb erőforrás ráfordításával sikerül jelentős áfaréscsökkenést elérni. 
Két társaság többévi működésének adatait elemezve a NAV-nak feltűnt, hogy a bevallásokban szerepeltetett értékesítési forgalom mindkét cégnél visszaesett, a foglalkoztatottak száma folyamatosan csökkent. Ennek ellenére mindkét vállalkozás továbbra is jelentős alapanyag- és termékbeszerzést végzett.
 A kockázatkezelési vizsgálat eredménye alapján a NAV munkatársai megjelentek a cégek telephelyein. Az ellenőrök rekonstruálták a vállalkozások valódi tevékenységét, és önkéntes jogkövetésre szólították fel őket. A két cég teljesítette adóbevallási kötelezettségét, és összesen 218 millió forint elmaradt adót vallott be.