Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága
Helyi hírek

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.07.11.

Visszaváltási díj a számlán, nyugtán

Az italcsomagolások új visszaváltási rendszerének életbelépésével változott az ezzel kapcsolatos áfaszabályozás is.

A visszaváltási díjat a számlán, vagy nyugtán külön sorban kell feltüntetni.  Az új szabályozás szerint forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díját a számlán „áfa hatályán kívüli tételként” kell szerepeltetni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.07.11.

Szakképzési munkaszerződéses jogviszony bejelentése

Már 2024. február 28-tól használható a 1131-es jogviszonykód a T1041 jelű adatlapon, mellyel a szakképzési munkaszerződéssel létrejött jogviszonyt, illetve annak változását jelenthetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.05.31.

Érdemes szerepelni a KOMA-ban!

Számos előnyt élvez az, aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hónapról hónapra felülvizsgálja és frissíti a honlapjáról elérhető adatbázist.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.05.30.

Közeleg a társaságiadó-bevallás határideje

A naptári év szerint működő gazdálkodók 2024. május 31-éig vallhatják be és fizethetik meg a társasági adót, valamint helyezhetik letétbe az elektronikus beszámolójukat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.05.30.

Fontos a pontosság!

Ha valaki egyéni vállalkozást indít, meg kell határoznia tevékenységi körét és ki kell alakítania számlázási gyakorlatát. Különösen igaz ez a katás adózókra.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.05.06.

A pontatlan adatok bevallási hibát okozhatnak

Sok esetben a kiállított számlák adataitól eltérő, nem pontos online számlaadat-szolgáltatás érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A helytelen adatok pedig, gondot jelenthetnek az eÁFA-rendszerben is, mivel a forrásadatok egy része az online számlaadat-szolgáltatásokból származik.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.04.30.

Fizetővendéglátók tételes átalányadózása

A fizetővendéglátók gyakran bizonytalanok, hogy a tételes átalányadózás bejelentéséhez melyik nyomtatványt válasszák. Ebben segít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alábbi tájékoztatója.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.04.24.

Átalányadózók, tételes átalányadózók figyelem!

Az szja-bevallási tervezet módosításakor, vagy az szja-bevallás elkészítésekor sokan hibásan választják az átalányadózást, tételes átalányadózást.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024.02.28.

Szja-szezon: érdemes megvárni a tervezetet

Egyre többen kérnek segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. Érdemes azonban megvárni a bevallási tervezet megérkezését, ez ugyanis nagyban megkönnyíti a hivatali ügyintézést.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2023.10.09.

Átalányadózóknak egyszerűen

2023. október 12-ig egyszerűbben készítheti el adó- és járulékbevallását az az átalányadózó, aki megfelel az egyszerűsített bevallás feltételeinek. Akiknek teljes bevallást kell beadniuk, a teljes 2358-as bevallást is elérik az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).