Egy magánszemély közösségi oldalakon és internetes platformokon reklámozta felnőtteknek szervezett képzéseit, amire a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is felfigyelt. A palettáján elsősorban az újra divatos régi szakmák oktatása szerepelt: jurtaépítés, cserépkályha-építés, nyári restauráló tábor. A tanfolyamokra e-mailen, telefonon lehetett beiratkozni, egy képzés ára fejenként 80 ezer forint volt. A jelentkezők az előleget vagy a teljes árat átutalták a megadott bankszámlaszámra, a kifizetésekről viszont nem kaptak bizonylatot.

Az ügyfél nem működött közre az ellenőrzéskor, azonban a NAV az adatokat enélkül is beszerezte számlavezető pénzintézetétől. A banki kivonatok szerint bankszámlájára tavaly 23 befizetés érkezett több magánszemélytől, összesen 900 ezer forint összegben. Az utalások közlemény rovatából pedig egyértelműen kitűnt, hogy azok tanfolyami díjak, ami igazolta az illegális tevékenységet.

Mivel a magánszemély adóköteles tevékenységét nem jelentette be, százezer forint mulasztási bírságot szabtak ki neki. Megszegte az adó- és számviteli szabályokat, ezen kívül engedélye sem volt a tanfolyamok szervezéséhez. Többszörösen jogsértő, bevétel- és adóeltitkoló, bevallási és adókötelezettségei teljesítését elmulasztó magatartása miatt további adóellenőrzésre és több százezres szankcióra is számíthat.