Egy kiskereskedő, bevallásai szerint többmillió forint készpénzt halmozott fel házipénztárában. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai utánajártak az indokolatlannak tűnő tartalékolás okának.

Nem ritka, hogy egy vállalkozás papíron, irreálisan sok készpénzt tart házipénztárában a bevallott bevételeihez és bejelentett tevékenységi köréhez képest. A tartósan nagy készpénzállományt a NAV munkatársai helyszíni rovancson ellenőrizhetik, és vizsgálhatják a készpénzmennyiség, a nyilvántartások és a bizonylatok egyezését is.

Ez történt egy kiskereskedő vállalkozásnál is, amelynél elvileg több készpénz volt a házipénztárban, mint az elmúlt két év árbevétele. A NAV revizorai bejelentkeztek a vállalkozóhoz, és előre szóltak, hogy mit ellenőriznek, és hogy a készpénzre vonatkozó nyilvántartásait és bizonylatait készítse elő. Amikor az adózó szembesült azzal, hogy a pénztárában, papíron felhalmozott milliókkal el kell számolnia, a könyvelésben szereplő pénz felét munkabérként bevallotta, és néhány napon belül kétmillió forint elmaradt adó és járulék bevallását és megfizetését pótolta. A fennmaradó összeget a revizorok előtt, készpénzben leszámolta. Így a házipénztár tartalma már megegyezett az aktuális pénztárjelentésben szereplő összeggel.